Mozdulatok

...

A capoeira mozgásvilága egyedülállóan szerteágazó, hiszen a látvanyos rúgások és elhajlások, védekezések mellett számos ütéstechnika, gáncs, földrevitel is megtalálható a capoeirások "szótárában". Természetesen az akrobatikus mozdulatokról, ugrásokról sem szabad megfeledkezni, hiszen ezek is a capoeira részét képezik.

Ezen az oldalon megpróbálunk átfogó képet adni ezekről, videókkal segítve a tanulást. Természetesen ezek egy jó tanárt, illetve az edzések rendszeres látogatását nem helyettesíthetnek.

A capoeirára jellemző, hogy egy mozdulatnak számos végrehajtási módja, illetve csoporttól függően több különböző elnevezése van. Itt a Capoeira Cangaço Cordão de Ouro csoportban használt nevek vannak feltüntetve.

Alapok

Ide soroltuk azon capoeira alappozíciókat és mozdulatokat, melyek nem konkrétan támadásra, vagy védekezésre, hanem például helyváltoztatásra, vagy más mozdulatok számára kiindulási pozícióként szolgálnak.

Támadások

A capoeira a támadások közül a lábtechnikákat helyezi előtérbe, azon belül is a széles, nagyívű, köríves rúgások kapnak kiemelt szerepet, azonban egyaltalán nem korlátozódik erre a repertoárunk, ezeken az alaptechnikákon kívül a capoeirista fegyvertárában szerepelnek térddel, kézzel, vagy könyökkel végrehajtott támadások is.

Védekezések

A capoeirás védekezések jellemzően elhajlások, elmozgások, nagyon ritkán használunk blokkokat, áltálában igyekszünk elkerülni a kontaktot nem megállítani ez ellenfél mozgását. Ez annak köszönhető, hogy a támadásaink nagy része nagy energiájú, lendületes rúgásokból áll, melyeket nehéz, illetve fájdalmas lenne karral, vagy lábbal blokkolni, viszont elegendő időt hagynak számunkra a kitérésre. A védekezések természetéből következően viszont lehetőség adódik nagyon szép, folyamatos mozgás végrehajtására, mivel egyik támadás "át tud folyni" a következőbe, fel tudjuk használni az első rúgás energiáját a következő elindítására.

Akrobatika

A capoeirának fontos részét képezi az akrobatika. Ide sorolhatóak a különböző ugrások, szaltók, ugrórugások, talajakrobatikák, statikus elemek.

Kapcsolat
Instrutor Cabeleira:
E-mail: jozsa.csongor@gmail.com
Tel: +36-20-429-44-39
Monitor Esquilo:
E-mail: csabidani@gmail.com
Tel: +36-20-506-41-52
Kövess minket a facebookon!
Edzések
Szent-Györgyi Albert 12 Évfolyamos Iskola - FLSC - Alagsori Kisterem
1093 Budapest, Lónyay u. 4/c-8.
kedd: 18:30-19:30 (kezdő)
csütörtök: 18:30-19:30 (kezdő)
kedd: 19:30-20:30 (haladó)
csütörtök: 19:30-20:30 (haladó)
Szüerro Tánciskola
1067 Budapest, Eötvös utca 50.
kedd: 17:00-18:00
csütörtök: 17:00-18:00