Mestre Bimba

A regional stílus létrehozója, az első capoeira akadémia megalapítója.

Mestre Bimba - polgári nevén Manuel dos Reis Machado - 1899 november 23-án született Salvadorban. 12 éves korában kezdett capoeirát tanulni egy Bentinho nevű tengerésztől, annak ellenére, hogy a capoeira abban az időben még illegálisnak számított. Édesapja Luiz Cândido Machado a batuque nevezetű - mára feledésbe merült - afrikai eredetű harcművészet bajnoka volt. A batuque-t a capoeirához hasonlóan egy körben gyakorolták, lényege, hogy az ellenfelet lábsöprésekkel, gáncsokkal kellett a földre vinni.

18 éves kora körül Mestre Bimba kezdte úgy érezni, hogy a capoeira szinte teljesen elvesztette harci értékét, hatékonyságát, ezért megpróbált visszanyúlni a régi idők capoeirájához, illetve a batuque-ben használt mozdulatokból is merített. Ez volt egy új capoeira stílus - a regional - kezdete.

A nagy változást az 1928-as év hozta meg, ekkor ugyanis Mestre Bimba kapott egy felkérést, hogy tartson egy capoeira bemutatót a bahiai kormányzói palotában. A bemutató olyan fergeteges sikert aratott, hogy a következő években több hasonló felkérés is érkezett a Mestrehez, majd 1930-ban teljesen feloldották a hivatalos tilalmat is, nem volt többé törvényellenes a capoeira gyakorlása, így 1932-ben Mestre Bimba megnyithatta első capoeira akadémiáját.

További híres mesterek a capoeira világában:

Mestre Pastinha

Az angola stílus megalkotója.

Mestre Suassuna

A Cordao de Ouro csoport vezetője és alapítója, Mestre Virgulino mestere.