Mestre Pastinha

Az angola stílus megalkotója.

Vicente Ferreira Pastinha 1889-ben született a Bahia állambéli Salvadorban eredetileg José Pastiña néven. A capoeirát 8 évesen kezdett tanulni az afrikai Beneditotól. Egy idősebb és erősebb fiú többször is belekötött és megverte Pastinhát, míg egy nap Benedito szemtanúja nem lett egy ilyen esetnek. Odahívta magához és tanított neki néhány mozdulatot, minek köszönhetően a következő találkozáskor villámgyorsan fölébe kerekedett a fiúnak, aki onnantól kezdve Pastinha csodálója lett. A capoeira edzéseket ezután még három évig folytatta Beneditoval. A capoeira mellett festészetet tanult egy művészeti iskolában- Apja szerette volna, ha Pastinha nem a művészi pályát folytatja és a capoeira edzéseket sem nézte jó szemmel, ezért tengerészeti iskolába küldte, azonban ő itt sem hagyott fel a capoeirával, sőt tanítani kezdte néhány barátját a harcművészet fortélyaira, 21 éves korában, az iskola befejezése után pedig visszatért eredeti elképzeléséhez és hivatásos művészként próbált boldogulni, szabadidejében pedig továbbra is edzett és gyakorolt, habár mindezt titokban kellett tennie, hiszen a capoeira ekkoriban még mindig illegálisnak számított a brazil törvények szerint.

A nagy változást a 1941-es esztendő hozta Pastinha életében, ekkor ugyanis egy régi tanítványa, Aberré meghívására részt vett egy vasárnapi rodán a "ladeira do Gengibirra"-n, a Liberdade városrészben, ahol sok neves capoeira mester rendszeres vendégnek számított. Abérré egyébként abban az időben már jelentős hírnévre tett szert a környék rodáiban. A rodat Pastinha vezette és a nap végén Mestre Amorzinho, Bahia egyik leghíresebb capoeira mestere felkérte őt, hogy vegye kezébe a Capoeira Angola stílust.

Pastinha 1942-ben nyitotta meg az iskoláját a Pelourinho-n, Centro Esportivo de Capoeira Angola néven. Tanítványai uniformisként fekete nadrágot és sárga felsőt viseltek, mely Mestre Pastinha kedvenc focicsapatának, a Clube Pelourinho játékosainak a mezét utánozta.

További híres mesterek a capoeira világában:

Mestre Bimba

A regional stílus létrehozója, az első capoeira akadémia megalapítója.

Mestre Suassuna

A Cordao de Ouro csoport vezetője és alapítója, Mestre Virgulino mestere.