Mestre Suassuna

A Cordao de Ouro csoport vezetője és alapítója, Mestre Virgulino mestere.

Reinaldo Ramos Suassuna 1938-ban született, a brazíliai Bahia állambeli Itabunában, Gyermekkorát Ílheusban töltötte, a capoeirával is itt ismerkedett meg az 50-es évek elején. Orvosi tanácsra sportolnia kellett, azonban a futball nem javasolták számára. Kezdetben erős ellenszenvet érzett a capoeira iránt, jobban érdekelte a box. Két barátja hatására kezdett capoeirázni, azonban az edzéseken sokáig nem érezte jól magát:nem tudta elkapni a ritmust a mozgáshoz vagy az énekléshez, zavarta a berimbau zörgő hangja.

Egy edzésen szembetalálkozott egy Zé Laitima nevű capoeirással. Mivel gingázni még mindig nem tudott boxtudását alkalmazva megrohamozta a fiút, aki viszont könnyedén elbánt vele. Társai hiába biztatták minden támadása csúfos kudarcba fulladt. Ekkor elhatározta, hogy addig nem hagyja abba a capoeirát, amíg a kölcsönt vissza nem fizeti, amire Zé Laitima annyit válaszolt, hogy ahhoz nagyon sokat kell még edzenie.

Ettől a naptól fogva megváltoztak a dolgok és éjt napallá téve edzett. Nem kötelezte el magát egy csoport mellett sem, sokszor otthon, egyedül gyakorolt, de időnként megfordult Mestre Bimba akadémiáján is, mivel időközben tanulmányai folytatása végett Salvadorba költözött.

Hamarosan eljött az idő, mikor legyőzte Zé Laitimát, ez azonban csak újabb lökést adott a további kemény munkához. Ekkorra Suassuna már az egyik legjobb capoeiristának számított Ilheusban és környékén, gyakran hívták előadásokra, bemutatókra Salvadorba Mestre Canjiquinha, Mestre Gato és Mestre Caiçara csoportjába. Hamarosan végleg elhagyta Mestre Bimba iskoláját és elkezdett tanítani Itabunában.

1965-ben úgy döntött, hogy elhagyja Bahiát és Sao Pauloba költözik, hogy saját iskolát nyisson. Kezdetben igen sok nehézséggel kellett szembenéznie. Súlyos anyagi gondokkal küzdött, mivel Sao Pauloban a capoeira nem volt túl népszerű, a legtöbb bemutatón csupán kinevették, így más munkák után kellett néznie.

A változást az hozta meg, mikor rátalált Zé de Freitas akadémiájára, ahol is találkozott Mestre Brasíliával, akivel együtt 1967. szeptember 1-én megalapították az "Associacao de capoeira Cordão de Ouro"-t, mely azóta világméretű csoporttá nőtte ki magát.

Mestre Suassuna azóta capoeiraisták generációit tanította, megalkotta a híres miudinho játékstílust, illetve számos CD-n szerepelt előadóként és szerzőként.

További híres mesterek a capoeira világában:

Mestre Bimba

A regional stílus létrehozója, az első capoeira akadémia megalapítója.

Mestre Pastinha

Az angola stílus megalkotója.