Mestre Virgulino

A Capoeira Cangaço CDO csoport alapítója és vezetője. Mestre Suassuna tanítványa.

Mestre Virgulino (Julio Cesar Souza) 1972 december 25-én született Brazíliában, a Rio Grande do Norte állambeli Natalban. 8 évesen kezdett capoeirát tanulni az Asa Branca csoportban Mestre Biánál. Az edzéseket később Mestre Canelão akadémiáján, a Boa Vontade csoportban folytatta.

A 90-es évek végén elhagyta szülővárosát és São Pauloba költözött, hogy csatlakozhasson Mestre Suassuna csoportjához, a Cordão de Ourohoz. Itt kapta a meg a Contra-Mestre címet, majd később az első, illetve a második Mestre fokozatot. Egy rövid ideig tanított Mestre Suassuna capoeira akadémiáján, majd megnyitotta saját iskoláját São Pauloban. Később székhelyét Botucatuba helyezte át.

2004-ben tette meg első körútját az Egyesült Államokba, két hónapot töltött az országot járva, egyetemeken, capoeira akadémiákon tanítva, workshopokat tartva. Ugyanebben az évben indított csoportot a mexikói Guadalajarában, mely az első Cordão de Ouro iskola volt az országban.

Ma Mestre Virgulino az USA-ban, a New Mexico állambeli Albuquerque-ben él és tanít. 2010 januárjában alapította meg saját iskoláját a Capoeira Cangaço CDO-t, Cordão de Ouro csoporton belül. A negyedik - legmagasabb - Mestre fokozatot (fehér öv - Grande Mestre, azaz Nagymester) 2017 augusztusában kapta meg Mestre Suassunától.

Interjú Mestre Virgulinoval

Hámori Barbara interjúja Mestre Virgulinoval.

További híres mesterek a capoeira világában:

Mestre Bimba

A regional stílus létrehozója, az első capoeira akadémia megalapítója.

Mestre Pastinha

Az angola stílus megalkotója.

Mestre Suassuna

A Cordao de Ouro csoport vezetője és alapítója, Mestre Virgulino mestere.