Cordão de Ouro

Mestre Suassuna csoportja, egyike a ma működő legnagyobb, legsikeresebb és legismertebb csoportoknak.

A Cordão de Ouro csoportot Mestre Suassuna alapította 1967-ben, Mestre Brasiliával együtt. Akkoriban Mestre Brasilia Angola, Mestre Suassuna pedig Regional órákat tartott, ezért stílustól független nevet szerettek volna választani csoportjuknak, így esett a választásuk az Associação de Capoeira Cordão de Ouro névre, mellyel Besouro Cordão de Ouro-nak, egy legendás capoeirásnak szándékoztak emléket állítani. Besouro nem volt sem angoleiro, sem regional játékos, egyszerűen csak capoeirista volt. Az ötletet egy Elis Regina dal adta, melyet a rádióban hallottak: "... adeus Bahia, zum zum zum, cordão de ouro...". Nem sokkal később Mestre Brasilia megalapította a saját csoportját a Grupo São Bento Grande néven.

Mestre Suassuna a Bahia állambeli Itabunából São Pauloba költözött, ahol bemutatókat szervezett, demonstrálandó az általa tanított harci- és játéktechnikákat. A kemény munka meghozta gyümölcsét olyan capoeiristák kerültek ki a keze alól ebben az időszakban, mint például Lobão, Esdras Filho, Tarzan, Belisco, Almir das Areias, Caio és még sokan mások.

A csoport egyre nagyobb hírnévre tett szert, brazília északi és északkeleti részéből is érkeztek capoeiristák, azzal a szándékkal, hogy tudásukat a Cordão de Ouro akadémián mélyítsék el, a fentebb említetteken kívül olyan mesterek tanultak itt, mint Flávio Tucano, Biriba, Dal, Marcelo Caveirinha, Urubú Malandro, Espirro Mirim, Xavier, Lúcifer, Torinho, Pial, Cangurú, Sarará, Zé Antônio, Ponciano, Bolinha, Geraldinho, Cícero, Zé Carlos és Penteado.

Mestre Suassuna ezután sem tétlenkedett, pár év múltán kialakult a miudinho játékstílus és vele a capoeiristák egy új generációja: Boca Rica, Habibs, Mintirinha, Kibe, Denis, Saroba, Coruja, Chicote, Chiclete, Kino, Pintado, Lú Pimenta, Barata, Muriel, Esquilo.

Ma már a Cordão de Ouronak számos iskolája van Brazíliában és a szerte a világban, szerepe kiemelkedő a többi capoeira csoport között, mivel Mestre Suassuna és tanítványai mindig igyekeznek a capoeirát magas technikai szinten tartani, ötvözve a gyorsaságot és a hajlékonyságot a kreativitással és megörizni a játékosok közötti párbeszédet.

A magyarországi csoport a CDO-n belül a Mestre Virgulino által vezetett Capoeira Cangaço iskolához tartozik.

Tudj meg még többet a csoportunkról:

A csoport övrendszere

A Capoeira Cangaço CDO csoportban használt övek: színek, sorrend, elnevezések...

Capoeira Cangaço Cordão de Ouro

Mestre Virgulino iskolája, csoport a CDO csoporton belül.