Mi az a capoeira?

Harcművészet? Sport? Tánc? Zene? Kultúra? Hagyomány? Mi is a capoeira valójában?

A capoeira brazil harcművészet, amit a köztudatban sokszor úgy emlegetnek mint "az a táncos harcművészet". Nagyon könnyed, és szabad mozgáskultúrája van, melyben egyszerre találhatóak meg a látványos akrobatikus elemek, a komoly erejű rúgások és a trükkös lábsöprések. Lágy mégis kemény, laza de mégis dinamikus. A tánc, az ének, az autentikus brazil hangszerek megszólaltatott zene is része a capoeiranak és éppen ettől lesz olyan színes amilyen. A capoeirat minden harcművészetek iránt érdeklődőnek ajánlani tudjuk, valamint azoknak akik szeretik a játékosságot, a szabadságot és a jó hangulatot.

A capoeira első gyakorlói a Brazíliába hurcolt fekete rabszolgák közül kerültek ki, akiknek egyetlen önvédelmi eszközük a rabszolgatartókkal szemben (és egyben egyik lehetőségük a szökésre) az afrikai őshazából magukkal hozott törzsi táncokon alapuló harci mozdulatok gyakorlása volt. Természetesen tilos volt számukra bármiféle fegyver viselése vagy harcművészet gyakorlása, ezért szabad óráikban tartott edzéseiket énekkel, tapssal, zenével kísérték, a küzdelmeket pedig tánclépésekkel, rituális mozdulatokkal színesítették, így álcázva azt gazdáik elől. A rabszolgaság eltörlése után a capoeira gyakorlása még hosszú ideig illegális volt, és igen rossz híre volt, mivel művelői főként a nyomornegyedek lakói, a felszabadított rabszolgák leszármazottai, munkanélküliek, matrózok, bűnözők és bajkeverők közül kerültek ki. A capoeira csak a XX. század elején vált elfogadottá és törvényessé, ekkor felismerték az általa képviselt kulturális értékeket, így mára a foci mellett Brazília nemzeti sportjává nőtte ki magát, a régmúlt idők híres capoeiristáiról utcákat neveznek el, arcképükkel pénzérméket díszítenek. A világ többi részén is egyre több országban találkozunk capoeirát gyakorló csoportokkal.

A 21. századi ember számára már régóta egyértelmű, hogy a mentális fáradtságra és az egyoldalú fizikai mozgásra kényszerítő munka (pl. ülés, állás, számítógépkezelés) által okozott testi fájdalmakra a legjobb gyógyszer az aktív pihenés; valamilyen sport, testmozgás beiktatása a hétköznapokba. A megfelelő sportág megtalálása viszont nem a legkönnyebb dolgok egyike. Valljuk be őszintén, hogy a rendszeres testgyakorláshoz nemcsak idő és pénz szükséges, hanem elsősorban lelkierő és elhatározás. Sok ember számára az egyszerű és könnyen elérhető fitness-sportok (pl. futás, úszás, az aerobik különböző formái, testépítés stb.) nem jelentenek kellő hosszútávú motivációt, és hogy miért, arra talán még saját maguk sem tudnak magyarázatot adni. Ezek az emberek az egyszerű sportoláson, és testmozgáson kívűl valószínűleg még igényelnek valami "plusz"-t - a capoeira pedig éppen ezt a valami "plusz"-t tudja nyújtani számukra: zenét, éneket, táncot, harcot, színházat és hagyományt, egy új, és ismeretlen kultúrát, valamint egy jó közösséget, mivel a capoeira csoportos tevékenység. Ezzel indokolható, hogy miért válik egyre inkább népszerűvé és közkedveltté a capoeira.

A TV-ben és egyéb médiákban a capoeirának általában csak egy igen kis szelete kap nyilvánosságot, legtöbbször akrobatikus, extrém sportként mutatják be, a capoeira azonban sokkal több ennél, hiszen egyedülállóan gazdag mozgásvilággal rendelkezik. Ennek köszönhetően mindenki megtalálhatja azokat a mozdulatok, technikákat, melyek a legjobban illenek testalkatához és kondíciójához, így alakítva ki saját, egyéni stílusát. Tévhit tehát, hogy a capoeirához különleges testi adottságok, vagy előképzettség szükséges, valójában bárki elkezdheti, akit érdekel a brazil kultúra vagy zene, szívesen kipróbálná az autentikus brazil hangszereket, vagy csupán egy kis testmozgásra vágyik. A capoeira rendszeres gyakorlása javítja a mozgáskoordinációt, a ritmusérzéket, az egyensúlyérzéket és az állóképességet, ezen felül segít fejleszteni az önbizalmat és a pozitív életszemléletet. Az edzések jó hangulatáról zene - lehetőség szerint élőzene - gondoskodik.

A capoeira a lelket és a testet egyaránt megmozgatja, így minden ember lelki és testi fejlődését szolgálja, örömöt és energiát ad. A capoeira semmiképpen nem mechanikus sport. Táncos jellege miatt erős kreativitást igényel, és nagyon fontos szerepet kap az improvizáció. A napok, hónapok és évek alatt megszerzett tudást az egyén saját ízlése és belátása szerint alkalmazza a játék során, idővel pedig kialakítja saját stílusát is. A páros jelleg miatt fejleszti a megfigyelőképességet, a gyors reflexeket és kreatív gondolkodást. Harcművészeti jellegéből fakadóan a tanulók erős hierarchián alapuló közösségbe csöppenek. A különböző capoeira csoportok hierarchiája hagyományos, pozitív emberi értékeken alapul: a tudás, a tapasztalat, a kor, és a hagyomány tiszteletén.

További cikkek

Mozdulatok

Ezen az oldalon megpróbálunk átfogó képet adni ezekről, videókkal segítve a tan…

Capoeira zene

A capoeirában igen fontos szerepet játszik a zene. A zene adja az axét - az ene…

Események

Workshop, roda, batizado

Cikkek, hírek

Friss hírek, cikkek, capoeirával kapcsolatos írások

Tanáraink

A csoportunk edzői, instrutorai

Capoeira játékstílusok

A capoeira sokszínűségéhez nagyban hozzájárul, hogy művelői számos különböző - …

A capoeira története

A capoeira és annak rövid története a kezdetektől napjainkig

Mit tanulhatok még az edzéseken capo…

Capoeirához számos egyéb afro-brazil hagyomány, tánc társul.

Capoeira Mesterek

A capoeira és a Capoeira Cangaço Cordão de Ouro történetében fontos szerepet já…